Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

Több ezüst, kevesebb arany minősítés az idei kőszegi drámafesztiválon

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2018-05-03

Több ezüst, kevesebb arany minősítés az idei kőszegi drámafesztiválon

Tizenegy iskola 145 általános és középiskolás diákja összesen 19 produkcióval állt színpadra a 16. angol nyelvű drámafesztiválon.

 


A telhetetlen hernyócska (The very hungry caterpillar) a Nyitra Utcai Általános Iskola elsőseinek előadásában Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A körmendi Kölcsey utcai iskola negyedikesei – jókora drukkal a szívükben – be-bekukkantottak a színpadra múlt pénteken délután. Alig várták, hogy az ő produkciójuk következzen az evangélikus középiskolában megrendezett drámafesztiválon. A tavaszi szünet előtt a felkészítőjükkel, Szabó Eszter tanárnővel együtt választottak darabot – The magic clothes volt a címe – Andersen A császár új ruhája meséje alapján. A tavalyi fesztivál meghatározó élmény volt a gyerekeknek, már év eleje óta kérdezgették, mikor lesz a következő találkozó. Az övükén kívül 11 iskolából 18 produkciót mutatott be összesen 145 diák (1-12. évfolyamosok) – arany, ezüst és bronz minősítéseket, valamint különdíjakat ítélt oda a zsűri az előadásoknak. Vers, ének és jelenet: ebben a három kategóriában neveztek az indulók, és nem csak Vas megyéből. Visszatérő vendég a Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola csapata. A W. Farkas László angoltanár, tolmács, Kövecses Éva, az Oxford University Press és Wagner Anikó, az ELTE Bölcsészettudományi Centrum képviselője alkotta zsűri nevében az elnök, Wagner Anikó úgy összegzett: kiemelkedő a tanárok rendezői vénája és fantasztikusan tehetségesek a gyerekek, nagy élmény volt a nézőknek és a szereplőknek is, hogy úgy használják az angolt, mintha a természetes nyelvük lenne. Bevallotta: az idén szigorúbbak voltak, több ezüstminősítést osztott a zsűri, mint aranyat, de több különdíj jutott az ezüstösöknek. Kiemelte az oladi iskolások The Ambassadors’s Visit darabját, ez volt a leghumorosabb produkció. A házigazda iskola fantasztikus hangú énekesét, Tóth Adriennt is, aki a legjobb dal különdíját zsebelte be. A szombathelyi Nyitra utcai iskolásokat – ők viszik mindig a legtöbb produkciót. És a legjobb angol monológ különdíjban részesült és arany minősítést kapott Szabó Laurát, aki saját szerzeményével lépett fel. (Ha már Szabó család: Noémi, a húga a legjobb női szereplő díjat kapta a The Canterville Ghostban nyújtott alakításáért.) Az édes különdíjat, a tortát idén a vonyarci gyerekek fogyaszthatták el, ők Tom Sawyer kalandjait vitték színpadra.
A rendezés, a szereplők, a kellékek, a jelmezek, a díszlet, a nyelvhasználat is meggyőzte a bírákat – színpadi és nyelvi szempontból is a legjobbnak ítélték a jelenetet. A vándorserleg a Zrínyi elsőseit illette – a legjobb díszletért és a legjobb főszereplőnek járó különdíjnak is ők örülhettek. Az ELTE SEK Bölcsészettudományi Centrum kezdeményezésére rendezték idén is az angol nyelvű drámafesztivált. Wagner Anikón és Riffel Katalinon (angoltanár ő is) kívül ezúttal az evangélikus középiskola és Tóth Adrienn tanárnő tett meg mindent a sikeréért.