Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Támogatók

 

Home

Újdonságokkal startol a 18. Savaria Történelmi Karnevál

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-08-23

Újdonságokkal startol a 18. Savaria Történelmi Karnevál

2017-08-23, 10:40

   |   KATEGÓRIA: KULTÚRA

Megtartották utolsó sajtótájékoztatójukat a 18. Savaria Történelmi Karnevál szervezői a 4 napos ünnepségsorozat előtt. Bemutatták a karnevál kenyerét, amelyet a következő napokban lehet majd kóstolni és megvásárolni. Ezenkívül ismertették az első alkalommal megnyíló Magyar Udvar programjait.
Újdonságokkal startol a 18. Savaria Történelmi Karnevál
Rozs, tönköly, zab, hajdina, és maláta alkotja a históriás játékok legújabb termékét, a karnevál kenyerét. Ősi, kovászos technológiával készült, kizárólag kézzel, gépi beavatkozás nélkül. A kenyér előállítása az alapanyagok előkészítésével és a sütéssel együtt összesen 2 napot vesz igénybe. "Minden jó élettani hatással rendelkezik, mint amit az alapanyagok biztosítanak számára, és a frissességét több napon keresztül megőrzi. Élettani hatását azért hangsúlyoznám, mert a különleges kenyerek kategóriájába tartozik, tehát nem fehér kenyér, semmilyen tartósítószert és vegyi anyagot nem tartalmaz" - mondta Zsolnai Zoltán, a Zsolnai Sütő- és Édesipari Kft. tulajdonosa. 

A karnevál kenyerének alapötlete tavaly merült fel a Szent Márton kifli elkészítését követően. "Fő szempont volt, hogy elsősorban olyan alapanyagokból készüljön, amelyet valaha az itt táborozó veterán katonák, a XVI. Apollinaris légió leszerelő katonái is használhattak. Így adott volt a feladat, történelmi kutatásokra alapozva sikerült összeállítani egy olyan kenyéralapanyagot, amelyből végül kisüttetett a karnevál kenyere"- hangsúlyozta Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. 

A karnevál szervezői nem véletlenül választották a sajtótájékoztató helyszínéül a Sörpatika kerthelyiségét, hiszen 4 napon keresztül itt várja majd az érdeklődőket az első alkalommal bemutatkozó Magyar Udvar. "Szeretnénk a közönséget kicsit közelebb vinni a magyar néptánchoz, a magyar folklórhoz. Táncházakkal várjuk a közönséget, szertnénk megtanítani nekik a magyar néptáncot és szeretnénk, hogy ha jól éreznék magukat. A magyar néptánc mellett vendégünk lesz a gradistyei horvát táncegyüttes is, akik horvát táncokat fognak tanítani" - emelte ki 
Horváth Győző helyszínfelelős.

Ugyancsak a Magyar Udvarban lehet majd megkóstolni Savaria sörét, amely a karnevál kenyeréhez hasonlóan kézműves különlegességnek számít. 

Németh István, az ELTE SEK rektorhelyttese arról számolt be, hogy idén is a megszokott helyen, azaz a Borok utcájának Városháza felőli oldalán várja majd az érdeklődőket az egyetem információs pavilonja. Ez egyben az intézmény országos kampánykörútjának első állomása lesz, ahol megismertetik a leendő egyetemistákkal a szombathelyi duális képzések előnyeit.

A szervezők külön köszönetet mondtak a Zsidó udvar és bazár 4 napos színvonalas programkavalkádjának összeállításáért, amelyet a szombathelyi hitközség önerőből valósít meg. A Zsidó udvar a Dohány Utcai Zsinagóga Kórusának előadásával, valamint Benkő Sándor fotóriporter és Kardos Tamás fotóművész kiállításával nyitja meg kapuit csütörtökön.