Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
«  

May

  »
M T W T F S S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

Utazás hittel – Bemutatták Székely Klára könyvét az ŐrvidékHázban

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2018-06-30

Utazás hittel – Bemutatták Székely Klára könyvét az ŐrvidékHázban

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg Székely Klárának, az ELTE SEK adjunktusának könyve, amely az Utazás hittel címet viseli. Ott voltunk a kötet bemutatóján a szombathelyi ŐrvidékHázban.

Könyvbemutatóra jönni mindig örömteli, kezdi dr. Puskás Tivadar polgármester, hiszen a mai adathordozókon már egy fél könyvtár is elfér, ám a könyvnek kiterjedése, illata van, s akárcsak a pendrive, információt hordoz. Ettől egyedülálló, ettől csoda: az információtól és az illattól.

Az új könyvnek a témája is különleges, mondhatni helyi sajátosságokat hordoz: a vallási turizmus témakörét dolgozza fel. Székely Klára adjunktus nem áll messze a tudományos fokozat megszerzésétől. Könyve pedig nem pusztán passzióból íródott, sokkal több van mögötte, előtte még annál inkább.


A szerző maga beszélt az új kötetről, amely tankönyvként is szolgál

A Savaria Egyetemi Központban sok-sok éve jól működő képzés volt a turizmus-vendéglátás szak, amely, úgy néz ki, mostanában ismét éledőben van. A könyv pedig, amelyet itt most a kezünkben tartunk, nem pusztán általános olvasmány: szakirodalom.

A könyv szerzője is bemutatta néhány mondatban az összeállítást: szeretett volna olyan tanulmánykötetet létrehozni, amelyet a hallgatók is tudnak használni a kurzuson való készüléshez – de ami nem „egy tipikusan száraz szakszöveg”.

 

Szombathelyen igazán különleges élmény a vallási turizmus témájáról írni:

itt halad keresztül a jól ismert Szent Márton-zarándokút, és a most már boldoggá avatott Brenner János is ennek a városnak a szülötte. Áthatja a megyét „a magasztosság, a transzcendentális jelenlét”.

Egy „igazi jolly joker”

A szerzőről dr. Varga Imre tanszékvezető, egyetemi tanár mond kedves bemutatást. Klára nagyon sokféle kurzust visz az egyetemen: a közgazdasági témáktól a kommunikációig mindenben otthon van, egy „igazi jolly joker”.

Dr. Pőcze István evangélikus teológus-lelkész azt a kettősséget vázolja fel, amelyben talán a legfontosabb elmerülni. Fontos, sőt nagyon jó érzés, hogy Szombathely neve szinte már egybeforrt Szent Mártonéval, hogy zarándokok sokasága jött el Brenner János boldoggá avatására, de észre kell hogy vegyük emögött a lelki rezdüléseket. Vallási turizmusról beszélünk, ami fontos az egyházközség, a közösségek, a város számára. Az egyénnek ugyanakkor ebből minden bizonnyal egészen különleges, „mondhatni transzcendentális élmény csapódik le” – ami fontosabb bármely kifelé mutató vallásgyakorlásnál. Talán ez a külső-belső harmónia a vallási turizmus legfontosabb lépcsőfoka.


Székely Klára dedikál Fotók: Nagy Jácint/ VN

Több tízezren látogatják Csíksomlyót évről évre. A környéknek talán ez az egyik legfontosabb zarándoklata – a kereszténynek egy igazán kivételes élmény. A zarándokok sokasága, a tömeg ereje. A gyaloglásnak egyszerűen tisztító ereje van. Ez az, ami kívül-belül eléri az embert. A lépések fájdalma és fáradalma hihetetlenül hitébresztő, áhítattal teli élményt képes nyújtani.

A bemutató is keretes, akár egy szép szertartás.

Vers öleli körbe – míg az elején a nagy, filozofikus kérdés: „miért nő a fű, hogyha majd leszárad? miért szárad le, hogyha újra nő?”, a végén pedig az Isten-kereső ember szava szólal meg idegenvezetéssel – egy elképzelt katedrálisban. Éppen addig építik, míg meg nem találják Istent. „Élő kövek, épüljetek fel lelki házzá.”