skip to navigation

Változások a felvételi eljárásban

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-01-11

Változások a felvételi eljárásban

2017-01-11, 10:34

   |   KATEGÓRIA: OKOS

Harminc alap- és osztatlan képzés megszűnik, változik egy-két pontszámítási szabály, és új intézménylista lesz a felvételi tájékoztatóban. Több változásra is oda kell figyelniük azoknak, akik szeptembertől felsőoktatási intézményben szeretnének továbbtanulni.
Változások a felvételi eljárásban
Az elmúlt hónapokban több felsőoktatási intézmény neve megváltozott, néhány főiskolából alkalmazott tudományok egyeteme lett, más intézmények összeolvadtak, de volt, ahol egy-egy egyetemi kar önálló intézménnyé vált. A szombathelyi felsőoktatási intézmény februártól az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként működik tovább. Aki most böngészi a felvételi tájékoztatót még a Nyugat-magyarországi Egyetem képzései közt találja a vasi megyeszékhelyen induló szakokat, de az ide felvettek már ELTE-s diplomát szerezhetnek."Nekünk nem elsősorban szervezeti elképzeléseink vannak, az a szükséges rossz, ami minden egyes integrációval együtt jár, hanem a tartalomban szeretnénk, a minőségben szeretnénk előbbrelépni, és szeretnénk elhozni azt, amit úgy hívnak, hogy ELTE" - fogalmazott Mezey Barna, az ELTE rektora. 

A 2017-es évtől igazodva a gazdaság és társadalom igényéhez több szakot megszűntettek, illetve más néven találják meg a felvételizők. Szombathely esetében elsősorban a szakok nevei változtak meg. Ez a művészetközvetítés és a sporttudomány területét érinti."A képi ábrázolás szakot képalkotás szakként, a kézműves szakot kézműves tárgykultúra szakként lehet megtalálni a felvételi tájékoztatóban. Ezen kívül összevonásra került a rekreációszervezés és a sportszervező szak rekreáció és sportszervező szakként, illetve a testnevelő-edző szakot is edző szakként találják meg a felvételizők" - mondta Németh Péter, a SEK - Egyetemi Tanulmányi Központ tanulmányi koordinátora. 

A felvételi főbb szabályai nem változnak. A jelentkezők továbbra is 500 pontot gyűjthettek, 200-at a tanulmányi eredményeitekkel, valamint az érettségi átlageredményével, másik 200 pontot a kötelező vagy választható két érettségi vizsga eredményével, 100-at pedig nyelvvizsgával, szakképesítéssel, versenyeredményekkel, emelt szintű érettségivel. Újdonság, hogy a 2005 előtt, vagy külföldön érettségizetteknek most lehetőségük van kiváltani az emelt szintű érettségit felsőoktatási szakmai vizsgával. A vizsgáért akár az emelt szintű érettségiért járó 50 többletpontot is kaphatnak a felvételizők.

Submitted by meszter on 2017, January 11 - 15:39
Gyorskeresés a katalógusban

Menü

User login

Navigation

Calendar

«  

May

  »
M T W T F S S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

 

Google