Címlap

Szalay László


Szalay László

főigazgató
1965-1988

25 évig volt az intézet koncepciózus vezetője. Ez idő alatt a 80-120 fős Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézetet 2500 fős Tanárképző Főiskolává fejlesztette.

Kinevezésekor a népművelő–könyvtáros szak létrehozásával bízták meg. Vezetői gyakorlata fontos célkitűzésének azt tartotta, hogy a társadalmi igényekre alapozva az intézmény arculatát kialakítsa, mindvégig a folyamatos  korszerűsítést, a megújulást tekintette feladatának.

Az intézmény bővítésének első állomása volt, hogy a Pécsi Tanárképző Főiskola kihelyezett tagozatát létrehozta Szombathelyen, ebből alakul ki, 1974-ben az önálló Tanárképző Főiskola.

Több nagy beruházás fűződik nevéhez: a B és a C épület, két kollégium, a Bolyai Gyakorló iskola, az oktatástechnikai centrum létrehozása. Vezetői tevékenységének kezdetétől az intézmény fontos kutatási területe volt a korszerű technika felhasználása az elméleti és gyakorlati oktatásban. Itt készült az első oktatás-technikai jegyzet. A képzés minden szintjén elsőként vezette be az oktatástechnika, majd az oktatástechnológia című tárgyat.
„Technika a pedagógusképzés szolgálatában” címmel Szombathelyen rendezett UNESCOkonferenciát 18 ország   részvételével. Ezáltal lett a főiskola nemzetközileg elismert.

Nyugállományba vonulása után is szívén viselte az intézmény sorsát, támogatta egyetemmé válását.

/Részlet: "A szárnyas idő"/