Címlap | Könyvtártörténet | Pályázati tevékenység | További pályázatok

A Nagy KulTúra pályázat

A Nagy KulTúra pályázat – 447 fő részvételével

 

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a 2008-ban meghirdetett Reneszánsz Túrák sikerét értékelve, 2009-ben folytatta a diákcsoportok országos utaztatási programját kibővítve a könyvtárakkal, a levéltárakkal azaz a teljes közgyűjteményi körrel. A Magyar Turizmus Zrt. ezt az évet a „Kulturális Turizmus Évének” nyilvánította, amelyhez kapcsolódva az Oktatási és Kulturális Minisztérium Nagy KUL-TÚRA címmel pályázatot jelentetett meg. A 2009. március 6-án megjelent OKM felhívás olyan projektet hirdetett meg, amelynek célja, hogy „a diákok informális keretek között, élményszerű programok segítségével ismerkedjenek meg a közgyűjteményekben őrzött tudásanyaggal” (http://www.okm.gov.hu/kultura/archivum/2009-evi-nagy-kul-tura).

A pályázati felhívás a közgyűjteményeket szólította meg olyan komplex programcsomagok kidolgozására, amelyeket az intézmények a Nagy KUL-TÚRA kínálta lehetőségeket igénybe venni kívánó iskolai csoportok résztvevőinek felkínálhatnak. Az osztályok számára a pályázat egy kiválasztott múzeum, könyvtár vagy levéltár, illetve közös program esetében több intézmény megtekintését, ott a (múzeum)pedagógiai programon való részvételt és a diákoknak biztosított  kiadványok árát, valamint az utazási költségek finanszírozását vállalta.

A kidolgozott ajánlatokkal szemben alapvető elvárás volt, hogy azok az említett pályázat keretein kívül is a kulturális turizmus résztvevői számára versenyképes turisztikai termékként felkínálhatók és fenntarthatók legyenek.

A felhívásban megfogalmazódott, hogy előnyt élveznek azok a komplex szolgáltatások, amelyeket több közgyűjtemény együtt dolgoz ki és bonyolít le.

A Közgyűjteményi Főosztálynak a Nagy KUL-TÚRA projektbe új elemként sikerült bekapcsolni a könyvtári területet a pályázati kiírás 5. pontjában, amely  „A papirusztekercstől az e – Könyvtárakig - A Múlt és Jövő találkozása egy helyen” címet viselte.

A NymE SEK Könyvtári Ókori gyalog galopp Savaria földjén címmel nyújtott be pályázatot együttműködő partnereinek közreműködésével.

A sikeres pályázatról a 3K hasábjain számoltak be a könyvtár munkatársai, Barki Katalin-Kovács Katalin-Simonné Hittaller Rita: Nagy KUL-TÚRA avagy KUL-Túra élmény. In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, 19. évf. 7. sz. (2010), p. 15-22.