Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Devecseri Gábor Könyvtár

Devecseri Gábor Könyvtár

 

Devecseri Gábor és felesége Huszár Klára az iseumi játékok alkotó művészeiként a hatvanas években és a hetvenes évek elején a nyarakat Szombathelyen töltötték. A város kulturális életének meghatározó személyiségei voltak, kezdetben Plautus, majd Mozart műveinek színpadra állításával. E kötődés nyomán került hozzánk a költő könyvtára.
Az 1982. márciusában kelt alapítólevél szerint Devecseriné Huszár Klára férje könyvtári hagyatékát olyan magyar felsőoktatási intézményre kívánta hagyományozni, ahol magyar szakos tanárképzés is folyik és vállalják, hogy ezt a hagyatékot a gyűjtemény eredeti formájában történő megőrzése mellett feldolgozzák, gondozzák és megfelelően elhelyezik . A könyvtár a Főiskola "B" épületében a Tanácsteremben került elhelyezésre.
1982 és 1987 között a kötetek átadása több részletben megtörtént.

1992-ben pedig megjelent Tóthné Király Katalin szerkesztésében Devecseri Gábor Könyvtárának kötetkatalógusa.
A katalógus bevezetőjében Huszár Klára így ír férje könyvtáráról:
"nem tudományos gyűjtemény, nem is egy könyvgyűjtő hagyatéka, hanem a szenvedélyes olvasóé és a "munkaszerelemtől" megrészegült író-műfordítóé, akinek munkaeszközei s egyben gyönyörűséget okozó hozzátartozói e kötetek."

Az állomány tartalma: az antik világ, valamint a középkortól napjaink irodalmáig terjedő szak- és szépirodalom, különös tekintettel a költő műfordítói tevékenységére
Az állomány feltárása: kötetkatalógus, amely a különgyűjtemény raktári rendjét tükrözi. A dokumentumok formai feltárásán túl utal a lapszéli jegyzetekre, tartalmazza a dedikációk teljes szövegét. A katalógusban személy- és helynévmutató, kiadók és nyomdák mutatója, Devecseri Gábornak és Huszár Klárának dedikált példányok mutatója, possessorok mutatója segíti az eligazodást. (Ez utóbbiban a könyvek egykori tulajdonosainak nevei kereshetők vissza)
A Devecseri Gábor különgyűjtemény 3842 kötete kérésre az Olvasóteremben használható.

A különgyűjtemény az BDF ALEPH könyvtári katalógusában visszakereshető. Az adatbevitel a

és a

Könyvtári Kollégiumának támogatásával készült el.

Elérés: Aleph katalógus